Dagbesteding
Je hebt je hele leven zelf kunnen kiezen waar je eet en waar je samenkomt. SYS Zorg vindt dat je daarom ook zelf moet kunnen kiezen voor de dagbesteding die het beste bij je past.
SYS Zorg biedt dagbesteding aan in Haarlem en Beverwijk. Een groep bestaat uit 4 tot 20 mensen. Er zijn vrouwengroepen en mannengroepen. Per groep zijn er 2-4 meertalige activiteitenbegeleiders en 1 gastvrouw. De gastvrouw kookt lekker en vers voor de mensen en zorgt dat het netjes blijft.
Onze groepen zijn multicultureel; Turks, Eritrees, Libanees, Syrisch, Irakees, Iranees, Marokkaans, Indisch, Somalisch, Azerbeidzjaans. Onze cliënten zijn natuurlijk veel meer dan hun culturele achtergrond. Dat is maar een van de vele aspecten van hun identiteit. Bij SYS Zorg verdiepen we ons in elkaars culturele gebruiken, feestdagen, rituelen en persoonlijke interesses. Bij ons geldt dan ook hoe meer culturen hoe leuker!
Bij SYS Zorg heb je de vrijheid om je eigen cultuur te behouden. Dus ook de gewoontes die daarbij horen. En daar is veel behoefte aan. Zo is bij SYS Zorg de dagbesteding voor mannen en vrouwen apart.
Je bent bij SYS Zorg geen uitzondering. We maken hier allemaal taalfouten, dat verbindt ons juist. Je zal je vrij voelen om met ons en in de groep te praten. We hebben ervaring met en kennis van waarden, normen, gewoontes en tradities van veel culturen.
Onze cliënten komen letterlijk en figuurlijk graag hun bed uit voor onze dagbesteding. Voordat ze komen besteden ze aandacht aan hun verzorging. Dat vragen wij niet van hen. Dat doen ze weer uit zichzelf; dat is de goede invloed van structuur en het hebben van sociale contacten.
Elke cliënt heeft zijn of haar eigen uitdaging die het dagelijks leven thuis lastig maakt; schizofrenie, dementie, ouderdom, eenzaamheid, geen structuur, licht verstandelijk gehandicapt. We kijken naar hun kwaliteiten en zorgen ervoor dat ze positieve ervaringen opdoen.
SYS Zorg is niet alleen een ontmoetingsplek. SYS Zorg werkt met een goed doordacht jaarprogramma. Daaruit halen we ons weekthema. Op basis daarvan maken we de activiteiten voor ons dagprogramma. De structuur van het dagprogramma is altijd hetzelfde. Zo eten we altijd op dezelfde tijd en sporten we op dezelfde tijd. De ochtend starten we met het nieuws en we nemen door wat voor dag en maand we leven. Vervolgens gaan we verder met ons weekthema en daarna starten we met onze motorieke activiteiten. Na ons beweegprogramma eten we
De activiteiten zijn onder andere gericht op zingeving, sociale contacten, motoriek, autonomie, geheugen en voorkomen van achteruitgang. We leggen uit waarom we dingen doen. Knippen is goed voor de motoriek. Een goede motoriek is belangrijk bij veters strikken, omkleden en zelfstandig blijven eten.
We werken hierbij vanuit informatieve weekthema’s die uit het leven gegrepen zijn. Is het Valentijn? Dan hebben we het over de liefde. Begint er een nieuw seizoen? Dan raken de activiteiten daaraan. Ook hebben we thema’s over gezond eten, eenzaamheid, cultuurverschillen en Veilig Thuis; bijvoorbeeld hoe je zuinig omgaat met energie of gas. Ieder jaar bekijken we onze planning opnieuw.
Saliha: ‘Turkse cliënten noemen onze dagbesteding okul, wat school betekent. De dagbesteding biedt namelijk veel structuur, net als een basisschool. Als een van hun kinderen belt zeggen ze: “Ik kan nu niet bellen, ik ben op okul.” Dat vind ik mooi om te horen. Basisscholen hebben vaak kernwaarden als samen, plezier en vertrouwd, net als SYS Zorg.’
Aandacht voor de cultuur bij activiteiten
Waarom zijn Nederlandse spelletjes moeilijk voor onze cliënten?
- Gebruikelijke spelletjes als raden welke Nederlandse zanger er bij een lied hoort, of aardrijkskundige spelletjes vallen af. Ze zijn er niet mee opgegroeid.
- Bij dementie vallen cliënten vaak terug op hun moedertaal, wat Nederlandse spelletjes nog lastiger maakt.
- Oudere cliënten zijn vaak analfabeet waardoor zij niet aan taalspelletjes kunnen meedoen.
Hoe doet SYS Zorg het?
SYS Zorg dagbesteding laat de activiteiten zorgvuldig aansluiten bij (herinneringen van) haar cliënten:
- We kijken ook naar onder andere Turkse en Irakese televisie. Is er geen zender in de taal van de cliënt? Dan is er wel een filmpje te vinden op YouTube. Zo kijkt een cliënt van ons graag naar filmpjes met traditionele Liberiaanse dans. Hij herkent de dans en voelt dat het bij hem hoort. Als hij erom lacht krijgt hij een blije blik terug van een medecliënt. Dat is óók communicatie. We zorgen ervoor dat iedereen zich gezien, gehoord, geliefd en begrepen voelt.
- Sjoelen is een populair Oudhollands spel bij dagbestedingen. Maar onze cliënten kennen dat spel niet. Bij SYS Zorg dagbesteding wordt graag rummikub gespeeld en door de mannen het typisch Turkse bordspel Tavla.
- We eten geen aardappelen met vlees of vis. Maar bijvoorbeeld Turkse pizza of gevulde wijnbladeren. Vaak vraagt de ambulant begeleider aan de cliënten wat zij willen eten en dan maakt de gastvrouw dat.
- We bezoeken plekken van vroeger, zoals de markt. Of juist plekken waar cliënten nog nooit zijn geweest, zoals de bioscoop. Ook gaan we weleens ergens een ontbijtje eten of doen we een leuke fotoshoot.
- We vertellen wat alle feestdagen inhouden. Dat de ramadan de jaarlijkse vastenperiode voor moslims is die een maand duurt, is bij de meeste cliënten wel bekend. Maar ze zijn verrast te horen dat het op Goede Vrijdag helemaal niet goed afliep met Jezus. Er zijn ook overeenkomstige feestdagen, zoals Moederdag. In Nederland de 2e zondag van mei en in bijvoorbeeld Egypte, Irak en Libanon op 21 maart, wanneer de lente begint. Cliënten vinden het leuk en voelen elkaar hierdoor beter aan. SYS Zorg is dus niet gericht op één cultuur, religie of groep. Maar heeft aandacht voor de individuele cliënt en stimuleert interesse in elkaar.
- Als we het spel Memory spelen vragen we cliënten of ze het Nederlandse woord van het plaatje kennen. Het maakt ze blij als ze het weten.
- Onze cliënten zijn niet hun beperking. Sommige vrouwen zijn lerares geweest of kunnen heel goed koken of breien. SYS Zorg bedenkt daar activiteiten omheen. Iemand die vroeger voor de klas heeft gestaan mag ook voor de groep staan bij bijvoorbeeld het woordspelletje Galgje. Cliënten voelen zich erkend, zelfstandig en nuttig.
- Elke nationaliteit is welkom. We stemmen onze activiteiten moeiteloos af op de groep. Daardoor voelt iedereen zich weer waardevol en van betekenis.
Saliha: ‘SYS Zorg activeert haar cliënten om mee te doen met een activiteit. Maar de keus is aan de cliënt zelf. Het is niet verplicht. Omdat de activiteiten goed op de groep en op de persoon zijn afgestemd, doet iedereen meestal graag mee. Bij SYS Zorg hervindt de cliënt zijn eigen kracht. Loop gerust eens vrijblijvend bij ons binnen en ervaar de sfeer binnen SYS Zorg!’